Inbrott

Säkert med larm i huset

Färsk statistik visar: tjuvar väljer bort villor med larm

Branschorganisationen Swelarm, som företräder landets larmföretag, har sammanställt den officiella inbrottsstatistiken från Brottsförebyggande rådet (Brå), Statistiska centralbyrån (SCB) och larmbranschen.

Under 2011 drabbades 13 900 villor i Sverige av inbrott. Det betyder att av landets över två miljoner villor fick ungefär 0,69 procent påhälsning av tjuvar. Under samma år drabbades bara 704, eller 0,23 procent, av de 302 000 villor som har hemlarm kopplat till larmcentral av inbrott.

Det innebär att en villa som saknar larm drabbas av inbrott tre gånger oftare än en villa med larm. Enligt Swelarm är slutsatserna av statistiken och av erfarenheterna i övrigt tydliga. För det första innebär ett bra larm – som siffrorna visar – en väsentligt mindre risk att drabbas av inbrott. När tjuven letar lämpliga objekt i området, väljer han i första hand villor utan larm.

För det andra blir inbrottsförloppet annorlunda. Om tjuven trots allt väljer en villa med larm blir förloppet snabbare: tjuven tar sig in, tar det han snabbt kan komma åt och försvinner för att inte riskera att tas på bar gärning av väktare eller polis. Finns inget larm har tjuven mer tid på sig, kan rota igenom huset ordentligt och ofta dessutom vandalisera hemmet i sin jakt på värdefulla föremål.

Många drabbade upplever integritetskränkningen som lika obehaglig som stölderna i sig. Från Swelarms sida understryker man vidare att det finns ytterligare en aspekt när det gäller hemlarm – larmen varnar också för brand, vilket ger en trygghet för de boende och ger räddningstjänsten en chans att rädda liv och egendom.

Källa: www.swelarm.se

 
Favör Reklambyrå